200 χρόνια από τον απαγχονισμό του Εθνομάρτυρα Αγίου Γρηγορίου του Ε’!

Το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Αγγελόπουλος. Γεννήθηκε το 1746 στη Δημητσάνα από φτωχή οικογένεια. Γονείς του ήταν ο βοσκός Ιωάννης και η Ασημίνα Αγγελοπούλου. Μετά τις βασικές σπουδές στο χωριό του, το 1765 πήγε στην Αθήνα για δύο χρόνια όπου μαθήτευσε παρά τον Δημήτριο Βόδα, ιεροκήρυκα από τα Ιωάννινα.

Το 1767 σειρά είχε η Σμύρνη, όπου ένας θείος του που υπηρετούσε νεωκόρος στο ναό του Αγίου Γεωργίου της Σμύρνης τον βοήθησε να σπουδάσει στο Ευαγγελική Σχολή της πόλης για πέντε χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα «200 χρόνια από τον απαγχονισμό του Εθνομάρτυρα Αγίου Γρηγορίου του Ε’!»

Η Ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826

Έξοδος του Μεσολογγίου ή κατά ορισμένους συγγραφείς Ολοκαύτωμα του Μεσολογγίου αναφέρεται στην έξοδο που πραγματοποίησαν οι πολιορκημένοι στρατιώτες και άμαχοι του Μεσολογγίου, όταν οι δυνατότητες συνέχισης της άμυνας απέναντι στα τουρκικά και αιγυπτιακά στρατεύματα είχαν χαθεί, λόγω εξάντλησης των τροφίμων. Το γεγονός συνέβη την νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826, κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821.

Διαβάστε περισσότερα «Η Ηρωική Έξοδος του Μεσολογγίου μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826»

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Εθνικός μας Ποιητής Διονύσιος Σολωμός

Ο Διονύσιος Σολωμός, έμελλε να συνδέσει το όνομά του, με τη συγγραφή του ποιήματος «Υμνος εις την Ελευθερίαν», οι πρώτες δύο στροφές του οποίου, έγιναν ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.

Διαβάστε περισσότερα «Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Εθνικός μας Ποιητής Διονύσιος Σολωμός»

6-9 Απριλίου 1941 – Η Γερμανική Εισβολή – Η μάχη των οχυρών

 

 

Η Μάχη των Οχυρών ή αλλιώς Μάχη της Γραμμής Μεταξά ήταν η πρώτη μάχη της Γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα. Διεξήχθη ανατολικά του Αξιού ποταμού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Διάρκεσε 3 ημέρες από τις 6 έως τις 9 Απριλίου του 1941 και έληξε με νίκη των Γερμανών. Διαβάστε περισσότερα «6-9 Απριλίου 1941 – Η Γερμανική Εισβολή – Η μάχη των οχυρών»

Voucher για laptops και tablets: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους δικαιούχους

 

5 Απριλίου 2021

ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Άνοιξε η πλατφόρμα για τους Δικαιούχους της «Ψηφιακής Μέριμνας»

Από σήμερα, Δευτέρα 5 Απριλίου, ξεκινούν να υποβάλλουν αιτήσεις επιχορήγησης οι δικαιούχοι του Α’ Κύκλου του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα», μέσω ειδικά διαμορφωμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, οι οποίες δικαιούνται να λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε δημόσια εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του Α’ κύκλου του προγράμματος, μπορούν να καταθέσουν αίτηση οι εγκεκριμένοι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ για το έτος 2020, οι οποίοι εντάσσονται στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Για περισσότερες πληροφορίες και για να καταθέσετε την αίτησή σας, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.digital-access.gov.gr ή απευθείας την ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων δικαιούχων στη διεύθυνση https://beneficiary.digital-access.gov.gr/. Διαβάστε περισσότερα «Voucher για laptops και tablets: Άνοιξε η πλατφόρμα για τους δικαιούχους»

Σαν σήμερα 3 Απριλίου γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

         3 Απριλίου 1770: Γεννιέται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Σαν σήμερα στις 3 Απριλίου του 1770 γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αρχιστράτηγος και ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821. Γνωστός και ως «Γέρος του Μωριά», προερχόταν από φημισμένη οικογένεια. Το επώνυμο της οικογένειάς του αρχικά ήταν Τσεργίνης, όπως αναφέρεται στα απομνημονεύματά του, ευρίσκοντο 60 οικογένειες στην Μεσσηνία με το ίδιο επώνυμο. Τον Ιανουάριο του 1806 και ενώ βρισκόταν στην Πελοπόννησο, βγήκε διάταγμα δίωξής του. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ακολουθήσει πολύμηνη, περιπετειώδης και δραματική καταδίωξή του από τους Τούρκους σε πολλά χωριά και πόλεις της Πελοποννήσου.

Διαβάστε περισσότερα «Σαν σήμερα 3 Απριλίου γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»

Παιχνίδια στην αρχαία Ελλάδα!!

Παιχνίδια

Πλαταγή (κουδουνίστρα)

Ένα από τα πρώτα παιχνίδια που έπαιζαν τα μωρά στην αρχαιότητα ήταν «η πλαταγή», μια πήλινη κουδουνίστρα, που την έβαζαν στο χέρι του και με τον ήχο που έκαναν τα πετραδάκια που είχε μέσα, το έκαναν να ξεχνιέται και να σταματά τα κλάματα. Διαβάστε περισσότερα «Παιχνίδια στην αρχαία Ελλάδα!!»

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο-Οδηγίες προς μαθητές από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

 

Ασφαλής παρουσία στο Διαδίκτυο

  • Τα άτομα που γνωρίζετε στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι. Μπορεί να σας λένε ψέματα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας.
  • Μην δίνετε ποτέ τα προσωπικά σας στοιχεία, ούτε να αποκαλύπτετε σε άλλους χρήστες του Διαδικτύου πληροφορίες που αφορούν τους φίλους σας, την οικογένειά σας ή το σχολείο σας.
  • Μην αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης (password) που χρησιμοποιείτε.
  • Μην επιχειρείτε συναλλαγές μέσω του Διαδικτύου για την αγορά προϊόντων και μην δίνετε στοιχεία που αφορούν πιστωτικές κάρτες.
  • Να είστε επιφυλακτικός/ή ως προς την αποδοχή όσων διαβάζετε στο Διαδίκτυο ή αυτών που σας λένε οι άλλοι χρήστες του, πριν το υποβάλετε στην κρίση σας.

Διαβάστε περισσότερα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο-Οδηγίες προς μαθητές από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο»

ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ κορωνοϊό Covid-19 – Οδηγίες προφύλαξης για το κοινό

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2,  κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

Διαβάστε περισσότερα «ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ κορωνοϊό Covid-19 – Οδηγίες προφύλαξης για το κοινό»

1821-2021: 200 χρόνια από την κήρυξη τού απελευθερωτικού Αγώνα

 

Η Ελληνική Επανάσταση ή Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση την οποία διεξήγαγαν επαναστατημένοι Έλληνες εναντίον του οθωμανικού στρατού με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Διαβάστε περισσότερα «1821-2021: 200 χρόνια από την κήρυξη τού απελευθερωτικού Αγώνα»